Приятелите ни оказват много силен ефект върху нас и той може да бъде както положителен, така и отрицателен. Въздействието му е много по-силно, когато сме малки или в училище, но дори когато пораснем и станем възрастни и зрели, хората около нас продължават да ни афектират по определен начин.

getty_rm_photo_of_friends_eating_appetizersЗабелязали ли сте например, че ако един пушач попадне в компания, където само той пуши, желанието му да запали цигара е по-малко. Може би не иска да се отцепва от колектива, а може би просто няма желание да пуши сам?

Сигурно сте усетили също, че когато сте с навън с познат, който има желание да седне и да хапне, някак си и вие сте склонни да си поръчате нещо за ядене дори да не сте гладни? При мен се случва редовно. Забелязала съм също, че ако човекът, с когото съм, си вземе пържени картофи или вид панирана храна, ми се прияжда нещо подобно и на мен. Ако той/тя си поръча салата, подобна си взимам и аз.

Започнахте ли да осъзнавате колко голям ефект могат да оказват приятелите ни върху нас? Имайте го предвид, защото както на вас ви въздействат по определен начин, така и вие самите можете да окажете въздействие на човека отсреща. И защо да не бъде положително такова? Ако продължим темата с храненето, защо не опитате да подобрите хранителните си навици? Току виж ви последва още някой от близките ви! Няма да се впускам в описания относно това кое е полезно и здравословно и кое не. По тази тема има писани много статии в интернет. По-важното в случая е, че ако някой е решил да променя хранителните си навици, да знаете, че е много по-лесно да го постигне, ако има приятел, който да го подкрепя. Да кажем, че това сте вие. Да кажем също, че цялата ви компания обича пица и поръчва такава всеки пък, когато се събирете. Ще ви е трудно да обясните, че вие вече предпочитате зелена салата с риба тон (например). Но ако има кой да ви подкрепи и да ви удари едно рамо пред останалите, тогава е различно 😉

Google+ Comments