Имате ли личен профил в социалната мрежа на Facebook? Вероятно да, че кой няма в днешно време!? В листата ви с приятели сигурно имате около 200-300-600 такива с тенденция да нарастват Познавам хора, които са достигнали лимита си от 5000 приятели и затова вече имат 2-ри личен профил. Въпросът днес е следният: Осъзнавате ли, хората във фейсбук включително вие вашия приятелски кръг се делят на няколко основни типажа? Ето кои са основните такива според мен:

1) Активните – онези хора, които не пропускат да се тагнат, да коментират, да лайкнат или по друг начин да споделят какво им е мнението по даден въпрос, къде се намират в момента и какво правят. Те се стремят да са интересни, но вместо това понякога стават досадни с тривиалните си публикации.

2) Пасивните – те почти не се грижат за собствения си профил, не го обновяват и на практика рядко следят нюзфийда си. Използват Facebook от време на време за разни игри или по друго предназначение.

3) Столкърите – те хем са пасивни, хем знаят всичко, което се случва. Не  публикуват (почти) нищо от свое име, изключително рядко ще забележите какъвто и да е вид активност от тяхна страна, почти сте забравили, че сте приятели във фейсбук… но въпреки това тези хора са умели в проследяването на всичко. Наясно са с всяко едно защо, кога и как, знаят кой с кого е бил, по кое време и какво са привили.facebookfriends

4) Спамърите – В видяхте ли клипчето на онова страшно сладко коте? А онази забавна картинка, която обикаля нета? А получихте ли картичка за имения и рождения си ден? А за Коледа, Нова година, Цветница, Лазаровден и Деня на буквите? Ако не ссте, сигурна съм, че имате поне един приятел спамър, който ще ви изпрати такава при следващия удобен случай.

5) Златната среда – Това са любимите ми потребители във фейсбук пространството. Те не прекаляват с информацията, която споделят, и в повечето случаи тя е полезна или интересна. Не е лесно да се постигне това състояние на равновесие, но за мен то е най-добрият вариант сред изброените.

Разбира се, ако в листата ни с приятели присъстваше само един от тези типажи, щеше да ни е доста скучно да скролваме по стената с новини. Разнообразието е важната съставка, която внася колорит в живота ни. Така че, който и типаж сред тези 5 да преобладава във вашия приятелски кръг,  няма значение. Важното е, че имате представители и на другите 4 категории. А ако се сещате за още образи, с които да продължим списъка, моля, споделете ги в коментар 😉

Google+ Comments