proverkiПонякога се случва така, че възниква въпросът: Как да проверим дружбата? Много рядко, разбира се, и все пак той се появява.

Когато се съмняваме, че приятелите ни са с нас само заради извличането на определени ползи. Когато сме се запознали с някого скоро, тече прекрасна комуникация, приемаме отсрещния човек за близък, но не сме сигурни дали това е взаимно.

Е, загложди ли ни червейчето на съмнението, най-добре е да предприемем определени действия, за да отхвърлим или да потвърдим подозренията, след което да продължим напред. Какви биха могли да бъдат тези действия?

На първо място е добре да се опитаме да се убедим в собствената си значимост за човека до нас. Примерно да спрем временно да му звъним по телефона, да пишем първи по скайп или в социалните мрежи. Ако става въпрос за истински и споделени отношения, бъдете сигурни, че истински близкият човек няма да чака да минат седмици или месец, докато се сети да ви се обади, да провери как сте и защо сте се умълчали нехарактерно.

Ако имате основания да смятате, че просто ви използват само за извършването на определени услуги, за оказване на помощ и прочие, тестът е още по-елементарен. Спрете за известно време да откликвате на всеки призив за помощ. Не отрязвайте като с нож, просто обяснете, че в момента и вие изпитвате затруднение, имате сериозни проблеми и ви е невъзможно да съдействате и на другите. Реакцията на този отказ ще ви посочи истината. Ако някой е с вас не само заради услугите, които му правите, а и за това, че ви цени и обича, то той ще остане до вас, ще ви попита дали пък сега вие не се нуждаете от подкрепа. Другият ще избяга.

 

Google+ Comments