trudni-horaТака се случва, че някои хора в контактите и приятелствата си постоянно попадат на трудни характери, на особени хора. Тъкмо от живота им излезе единият, и вземе, че се появи друг. Е, от такива ситуации може да ви спаси само решението на проблема, а не способността да бягате от него. Бягството – да си смениш номера, да не си вдигаш телефона, да се преместиш в друг град, да се стараеш да угодиш, да не обидиш и т. н. – не помага с нищо. Най-малкото защото нищо не е променено кардинално.

При подобни ситуации действа законът – проблемите са безкрайни и се задълбочават, докато човек не ги разреши веднъж завинаги.

Какво трябва да правим в такива случаи?

Първо трябва да разберем сами себе си, а след това да се опитаме да станем понятни и за хората около нас. Трябва да положим усилия да разберем смисъла на някои нелогични според нас постъпки. Честно да си отговорим на въпроса защо ни дразнят определени действия, а откровеният отговор ще ни насочи към това, какво трябва да променим в себе си.

Нека да се спрем на конкретен пример. Ваш познат или приятел постоянно подхвърля по ваш адрес или по отношение на околните саркастични и даже злобни забележки. Естествено това ви кара да поставите под съмнение близките ви отношения и добрите му помисли спрямо вас и въобще качествата му като човек. Питали ли сте се обаче защо той постъпва така. Може би той просто се защитава. Както е известно от шахмата, най-добрата защита е именно нападението. Може би той болезнено се бои от нараняване и агресивната му словесност е просто една бариера, която поставя между себе си и околните, защитна стена.

Затова в подобни ситуации най-добрата стратегия е да се опитаме да станем по-разбираеми за хората и да положим усилия да ги разберем.

Google+ Comments