Знаете ли, че 2014-та година си има собствен свят? Всъщност всяка година американската компания Pantone.Inc, която е специализирана в смесването на цветове, определя цвят на годината, който става международен. Придобива някаква сила и влияние в модния и други бизнеси. Започват да се произвеждат (и купуват) всякакви неща в този нюанс.

През 2010 г. за пантон беше избран тюркоазения цвят – онази нежна комбинация между синьо и зелено, за която никога не можеш да прецениш към кой от двата цвята клони повече.

С настъпването на 2011 г. определиха т.нар. цвят honeysuckle излезе под светлината на прожекторите – розово-лилавеещ и подчертано дамски.

2012 г. бих казала, че беше цветът на динята… или на прасковата. Във всеки случай беше нещо червеникаво-оранжево и пролетно.

Цветът на 2013 г. пък беше леко царствен – след като го посочиха като пантон на годината, изумрудено зеленото изведнъж стана доста модерно (а може би покрай него и изумрудите 😉 ).

Най-накрая стигаме до 2014 г. Няма скрито и покрито – актуалният в момента цвят е нежно лилаво, вдъхновено от цветовете на орхидеята. По мое мнение прекрасен цвят, който подхожда както за основен, така и за акцент в различни дизайни.

text 7 - panton2

Google+ Comments