По инициатива на приятели, решихме да си купим няколко летящи фенера и да ги пуснем в полунощ. Откакто се затопли времето доста често виждам светлинки от  точно такива фенери, носещи  се над градското небе, и мисля, че е идеята е доста забавна.

Любопитно е, че тъкмо тези фенери са изобретени в Китай в края на трети век. Използвали са ги за военни цели, а днес са неизменна част от традиционните празници на азиатската култура. Смята се също така, че са основоположници на балоните с горещ въздух.  Според източните вярвания носят късмет и гонят злите духове. Заради това са неотменна част от тържествата в Тайланд и Китай. Улиците и къщите са украсени с множество разноцветни такива. Има дори парад на летящите фенери.

Та и ние решихме да пуснем фенер над града. Според азиатците, ако си напишеш желание и го изпратиш в небето, то ще се сбъдне. Придържайки се към това поверие всеки от нас си написа по нещо върху меката и много фина бамбукова хартия. Трябваше да сме допълнително внимателни и докато я разгръщахме и палехме парафиновите свещи, закрепени в основата. С общи усилия успяхме. Сред нощното градско пространство полетяха и нашите желания. Издигнаха се доста високо, може би на около 2- 3 километра височина, и се виждаха точно като звезди. След около 20 минути ги изгубихме от поглед.

А дали желанията ни, които полетяха с тях, ще се сбъднат, предстои да разберем…

Google+ Comments