Ходили ли сте на организирана екскурзия? Става дума за онези, чиято организация поверявате на туристическа агенция, а хората от нея се заемат да ви осигурят транспорт, място за нощувки, закуска и т.н. Този вид пътувания имат както недостатъци, така и предимства.

От една страна, на вас не ви се налага да мислите за какво и да е. Качвате се, возят ви, планират ви графика и ви купуват билети за различни интересни места. Не мислите почти за нищо, а само се наслаждавате на екскурзията. Пътувате си блажено, докато не пристигнете на определеното място, а после ви развеждат и ви разказват всякакви интересни неща.

От друга страна обаче, не разполагате с времето си както обикновено. Следвате строг график заедно с останалите 40-тина ентусиасти, с които пътувате в група. Ставате заедно с тях в 7 сутринта, закусвате към 7 и 30 и един след друг се качвате на рейса, за да тръгнете за еди-къде-си в 8.00 ч. Не знаете в какъв автобус ще се возите, може да се окаже дискмофортен за дълъг превоз и да не ви е въобще удобно там. Не знаете и с какви хора ще трябва да се возите – може да са неприятни, да се оплакват и мрънкат. Кой знае…?

adventureЕкскурзиите обаче са нещо, от което всички ние имаме нужда. Те разнообразяват живота ни, чрез тях се докосваме до различни от нашата култура. Създаваме си спомени, за които да разказваме. Събираме впечатления и т.н.

Според мен е добре, когато можете да се организирате с приятели, да пътувате заедно и самостоятелно. Вземете 1-2-3 коли и са тръгнете към някоя интересна дестинация. Прекарайте си добре, оползотворявайте времето си, както сметнете за удачно. Ако искате, спете до обяд, а после будувайте цяла нощ. Ако пък не можете да се организирате, използвайте тур оператор, но ви препоръчвам да вземете поне един другар със себе си. Винаги е по-приятно, когато имате под ръка някой познат вместо да сте заобиколени от непознати. Но не забравяйте, че дори тогава има шанс да завържете ново и току виж специално приятелство. Никога не знаете 😉

Google+ Comments