Каква дилема, а? Да си вземем ли истинска елха, или за пореден път да окичим изкуствената? И двете имат както предимства, така и недостатъци, така че много по-лесно е да вземем решение, ако имаме малко по-широк поглед над нещата. Дано долните редове ви бъдат от полза, ако все още не сте украсили у дома и се чудите по кой път да поемете.

shutterstock_161696162Предимствата на ЕСТЕСТВЕНАТА ЕЛХА са, че тя е в духа на традицията. Някак си носи повече коледно настроение, отколкото изкуствените дръвчета. Тъй като истинската елха е жива, изборът ви и откъм разнообразие е доста голям – дали да е малка елхичка или голямо и високо дърво например. По-разпространени в последно време станаха и дръвчетата в саксии, които след като Коледа мине, можете да засадите навън и да пораснат. Това никак не е малко предимство.

Недостатъците на ЕСТЕСТВЕНАТА ЕЛХА, от друга страна, са донякъде морални. Въпреки, че е традиционно домът да се украсява с живо дръвче, което да разпръсква аромат на борова гора, често възниква проблемът с бракониерите покрай празниците. Легализираните за продажба елхички по принцип са маркирани, но винаги се намират хора, които да нарушават закона. Освен това, след като едно дръвче е веднъж отсечено, то малко по малко започва да съхне. Игличките му падат, пръсват се из целия апартамент и правят боклуци. Елхичките, които са в саксии, могат да се поливат и да издържат по-дълго време, но пак няма гаранция, че ще се пригодят към новата среда. При тях възниква въпросът и какво да правите с тях след това: да ги засадите ли, къде да го направите, колко на дълбоко и т.н.

В духа на размишленията си дотук, ще кажа, че ако сте по-природосъобразно настроени, по-добре е да се ориентирате към ИЗКУСТВЕНИТЕ ЕЛХИ. Те са много по-практични откъм следното: прибират се лесно – можете дори да не им махате цялата украса и да са готови за следващата Коледа директно щом ги извадите от кашона или чувалчето. Игличките им не падат или поне не е толкова видимо, така че си спестявате едно главоболие откъм всекидневно чистене. Освен това клонките си остават все зелени и красиви. Имайте предвид обаче, че купите ли си веднъж изкуствена елха, то тя няма да се промени – няма да порасне, да се смали или да й поникнат нови клонки.  Залагате на сигурното и еднообразното, но и това може си има своите плюсове. Нека не забравяме също, че изкуствените елхи не ви създават толкова неприятности, колкото естествените. Те са по-чисти и може би най-важното – не са отсечени. Тук и дума не може да става за бракониерство, така че нямате повод за притеснение.

Имам между другото едни приятели, които тази година не си украсиха нито естествена, нито изкуствена елха, а си направиха книжна. Видях им снимка във фейсбук и установих колко е лесно да се подреди такава елха. Има много подобни в Интернет, пък и не е кой знае колко трудно да си наредите книгите в конусовидна форма. Слагате след това няколко гирлянди и играчки и сте готови. Решението е малко нестандартно, но също е вариант. А разровите ли се по-подробно в нета, ще видите още много подобни и креативни идеи. Стига да сте склонни на коледни експерименти, разбира се.

Google+ Comments