Случвало ли ви се е да започнете да вършите нещо с невероятно желание, а в последствие то напълно да изчезне? Вероятно, да. Подобна съдба не подминава никого от нас. Всички стъпваме с големи очаквания и надежди например в университета, където сме приети, но след 4-5 години усилия излизаме оттам променени и вероятно разочаровани от няколко неща, с които сме се сблъсквали. Въодушевени сме и когато започваме първа/нова работа. Имаме очаквания, полагаме усилия и когато вижданията ни не се реализират на 100%, разочарованието започва да си пробива път в главите ни. Въпросът е как да възвърнем вътрешната си мотивация и отново да открием онзи първоначален стремеж, с който сме започнали дадено свое начинание? Честно казано, никак не е лесно. Но може да опитате със следните техники:

originalПърво, сами променете вътрешната си настройка. Мотивацията и демотивацията са въпрос колкото на външна, толкова и на вътрешна нагласа. Ако оставите негативизмът да съвземе съзнанието ви, никога няма да завършите проектите, които сте започнали. Да, университетите имат своите кусури за изглаждане, но въпреки тях е по-добре да си вземете дипломата, отколкото да се откажете от следването си. Да, и работодателите не са лесна партия, но съвършени хора няма. Може вие да им помогнете да станат по-добре, като им казвате къде бъркат. Все пак и шефът ви е човек, нито е безгрешен, нито трябва да се страхувате от него. Просто не позволявайте на външните фактори да рефлектират върху вас самите, не си струва.

Второ, търсете положителното за сметка на негативното – да откриваш недостатъци е лесно. По-трудното, но по-ценно е да виждаш положителната страна на случващото се около теб. Да, не всичките ти колеги ти допадат, но има и такива, с които се разбираш добре. Нали?

Трето, спомнете си защо сте започнали. Често се случва ежедневието да ни погълне и да му се поддадем. Забравяме или избутваме настрани доскорошните си мечти, заради които сме стартирали дадено начинание. Вярно е, че са малко хората, които преуспяват в музикалния или писателския бранш, но ги има. Учещите на пръв поглед непросперитетна специалност също могат да се реализират успешно, стига да са упорити и надъхани. Не се предавайте и просто продължавайте да следвате мечтите си, докато не намерите своето място под небето.

Хората са го казали – за всеки влак си има пътник. Може би вашият малко закъснява. Може би има по-малко свободни места, не това не означава, че едно от тях няма да е отредено именно за вас.

Google+ Comments