Коледа е един от най-красивите празници в годината. Винаги го чакам с нетърпение и все кроя големи планове за настъпването му. Харесвам го не само заради красивата украса, която обсипва градовете и домовете ни, но също и заради добротата, която се пробужда у хората. Всеки от нас отваря сърцето си малко по-широко и се превръща в малко по-добър човек. Настройваме се на романтична вълна и търсим близостта на останалите около нас. Като се замисля, това е абсолютно нормално, защото Коледа е преди всичко семеен празник. Само тогава и на Великден имаме традиционна причина да се съберем със семейството си, да покажем, че държим един на друг, като не само го кажем, но и направим нещо мило помежду си.

От личен опит ще ви споделя, че когато преминеш една определена възраст, започваш да осъзнаваш, че Коледа не е само размяна на подаръци и хапване на вкусна храна. Тогава проумяваш по-дълбокия смисъл на този празник и неговата символика. Наслаждаваш се най-вече на времето, прекарано с любимите си хора. Разбираш, че в този ден става дума за нещо много по-голямо и по-силно от материалните придобивки.

Когато си малко дете, вярваш в Дядо Коледа и трепнеш в очакване той да дойде. Дори го дебнеш зад вратата и не откъсваш очи от елхата цяла вечер в стремежа си да го зърнеш дори за част от секундата. Макар това знаеш, че белобрадият старец винаги идва в момент, когато леко отклониш очи… Най-малкият проблясък, промяна в пейзажа или случайно прелетяла птица покрай прозореца обаче в детското ти съзнание са способни да се превърнат в шейната на Дядо Коледа с добрия старец на борда й… Ти просто се надяваш и надеждата ти намира изражение в твоята сладка детската лековерност. Не се притеснявай от нея, тази лековерност е нещо прекрасно и е също толкова прекрасно да я поддържаш и един ден да я предадеш на своите деца. Спомням си, че аз самата някога бях сред малкото ми връстници, които така и не искаха да приемат идеята, че Дядо Коледа не съществува. Вярвах в него не защото не осъзнавах истината, а просто защото ми харесваше да вярвам.

В крайна сметка всеки от нас има нужда от надежда. За децата може да е надеждата, че под елхата ще намерят точно това, за което са мечтали. Други се надяват, че коледното чудо ще им се случи именно тази годината и ще намерят любовта, късметът ще им се усмихне или ще поучат дългоочакваното си повишение.

За всеки от нас Коледа може да се тълкува по различен начин, но тя винаги е символ на нещо очаквано и красиво. Ще ми споделите ли какво е то за вас?

Google+ Comments