Цветовете са много важен елемент от дизайна на дома. Затова реших да ви споделя моя опит и да ви спестя време и средства за пребоядисване.

Как влияят цветовете на подсъзнателно ниво?

Има цяла наука за това. В графичния дизайн също се изучава психологическият аспект на цветовете. Защото визуалните възприятия на рекламата са на 80% цветови и като цяло цветовете, които ни заобикалят са важен фактор за нашия живот.

Ще започна с кафявото.

Кафявият цвят се свързва със земята. Внушава стабилност, здравословност, практичност и спокойствие. Наличието на дървени и кафяви елементи в дома е удоволствие за сетивата, заради усещането за натуралност, които придават. Със сигурност е много добър избор.

Червено.

Червеният цвят е силен и силно забележим. Използва се за обозначение на пътни знаци и табели, които трябва да са по-ясно видими. Наричат го цвета на огъня и кръвта. Символизира живот и смелост. Ако трябва да съм честна, за мен червеното е агресивен цвят и не е подходящ за интериор, защото домът е място за почивка, а прекалено силните цветове натоварват.

Оранжев цвят.

Оранжевият цвят е страхотен, защото съчетава чувството за топлина на червеното и  усещането за щастие от жълтото. Това е цвят, който се възприема много добре сред младите хора, защото символизира ентусиазъм, приятелство и веселие или чувство за хумор. Оранжевото е супер за всекидневната или кухнята. Ще вкара живот и настроение.

Жълт цвят.

Жълтото е перфектният избор за привличане на внимание. Символ е на ентусиазъм, интелект и комуникация. В най-ярките си нюанси е по-силен дори от червения. Добре е да се използва само като декорация или в по-пастелни тонове.

Зеленият цвят.

Всички знаем, че зеленият цвят успокоява. Това е така, защото на подсъзнателно ниво го свързваме с природата, от която се нуждаем. Свързва се с надежда, благоденствие и спокойствие. Би било чудесно да имате зелено в дома си. Ще се чувствате отпочинали и спокойни.

Надявам се да съм Ви била полезна.

А Вие какво знаете за цветовете?

Google+ Comments