Ако погледнете в гугъл, както често и аз правя, когато не ми е ясно значението на някоя дума, ще видите, че буфер, освен всичките си останали езикови битности, означава и едно метално съоръжение, което се намира между два вагона на влакова композиция и най-общо казано, е мястото, в което те се удрят и което отбива ударите.

Ще попитате какво общо има приятелството с това. Ами и при него често се получават подобни на железопътните ситуации – особено, когато то се случва между повече от двама души. Да речем дамска или мъжка близка приятелска компания от трима души. Двамата от тях си влошават отношенията по определен повод, а може и без, и започват да ви използват като такъв отбивачен апарат.

bufferЕдиния ви звъни по телефона или направо ви кани на среща и ви залива с подробности по недоразумението си с другия. Обвинява го, най-общо казано представя ви своята гледна точка. Вие нямате полезен ход. Даже обективността не е продуктивна в такава ситуация, защото при всички случаи ви вкарва в един филм, който поне в детайлите не е вашият.

После се обажда другият и разговорът протича до най-големи подробности по познатия вече сценарий.

Какъв е полезният ход, ако ваши близки са решили да ви вкарат в това не особено приятно качество? Според мен единственият разумен ход е да запазите истински неутралитет, като Швейцария :). Да, има разговори, които трябва да се проведат, но те не са тези, за които стана въпрос по-горе. Даже употребата на можествено число не е съвсем подходяща за случая – има само един нужен и задължителен диалог и той е между двете враждуващи страни. Вие може и трябва да станете само посредник и подбудител за него. Нищо повече.

 

Google+ Comments