Има деца, които се приспиват наистина трудно. Може би са капризни, а може и да проявяват индивидуализъм още от най-малки. Това са онези бебенца, които уж са нахранени, уж не са жадни, чистички са, гушнал си ги, а те продължават да плачат и така и не разбираш защо…

Подобна сцена се разигра пред очите ми миналата седмица, когато посетих една приятелка на име Мария. Тя наскоро роди и в момента е горда майка на малката Хриси. Да, обаче колкото е сладка бебка, толкова е и раздразнителна понякога. Играчките не помагат, а музикалните такива й отвличат вниманието само за няколко минути, след което спират да я интересуват. Единственото, което може да я успокои, е прегръдката на майка й. Когато Мария държи Хриси в нежните си обятия, малката е спокойна, щастлива и кротка. Ще си кажеш, че е най-послушното бебе на света!

Newborn BabyЕ, аз отидох на гости на Мимето, в момент когато Хриси беше влязла в ролята си на непослушно бебе. Такива високи тоново беше подхванала, че и съседите на последния етаж сигурно я чуваха. А аз колкото и да се радвах на най-новия член на семейството на Мария, исках да си поговорим двете без Хриси непрестанно да плаче. Затова решех да поема нещата в свои ръце и като най-удачна стратегия ми се стори да се опитам да я приспя. Въпросът беше как? Ами, реших аз… като оставя майка й да я гушка, а аз почета на глас от някоя детска книжа. Всеки знае, че монотонният глас приспива и унася децата. Разрових се аз из детската библиотека на младата госпожица и й харесах „Най-хубавите приказки на света – Том 1“, книгата е публикувана от издателството на Светльо Кантарджиев, Ню медиа груп. Представлява голям сборник, може би беше над 300 стр., с познати ни и непознати приказки от различни краища на света. Аз избрах за  Хриси класиката „Червената шапчица“ на Шарл Перо, а когато след нея започнах да чета японската народна приказка „Човекът, който карал дърветата да цъфтят“, малката вече се беше унесла сънливо. Така успяхме да я приспим, сложихме я креватчето й,  оставихме изданието на Светльо Кантарджиев настрани като помощник за всеки следващ път, когато се наложи. Хриси се събуди около час по-късно, но и това време ни беше достатъчно да се поговорим хубаво и по женски с приятелката ми.

Google+ Comments