Не няма правописна грешка в думата, наистина става дума за сиеста, а не фиеста.

the_siestaТова е т.нар. следобедна почивка, когато се отдавате на лека дрямка или релакс средно за около половин час на ден някъде следобед. Сиестата традиционно произлиза от Испания, а идеята й е пренесена в много Латиноамерикански страни, като се е превърнала в част от ежедневието на тези хора.

Има редица проучвания, които показват, че сиестата се отразява добре на организма, помага му да се възстанови и му дава енергия за останалата част от деня, като повишава работоспособността и концентрацията. Важно при този малък ритуал е да не допускате тялото ви да изпадне в дълбок съм, за да не се събудите по-отпаднали след това, а да го оставите просто да си почине и да се презареди.

По нашите географски ширини идеята за сиеста не е толкова разпространена и може би няма да бъде скоро, защото предполага една по-голяма почивка след обедната, докато сме все още на работа. Нищо не пречи обаче да я изпълняваме поне в почивните дни, когато можем да правим с времето си, каквото желаем, и да почиваме и дремваме, когато но се прииска.

Google+ Comments