Леко стресната от случващото се последно време в България ми става криво, че в 2014 година все още ни блазни мисълта към измама, следване на егоистични цели и омаловажаване личността на отсрещния. Питам се аз, следейки особено новините около Корпоративна търговска банка, с какви очи личности като Цветан Василев имат наглостта да излязат пред медиите и да отправят политически упреци, прикривайки вината си за фирмените кредитни схеми, за които вече цяла България научи. Възможно ли е това да е представителна извадка за целия банков бизнес? Логично при тези обстоятелства човек да се запита, накъде изобщо върви родината ни и защо вече 25 години след прехода продължаваме да тъпчем на едно място.

cccВ офиса редовно с колегите си пием кафето сутрин. Прекарваме времето си в обсъждане на последните новости в обществото и политиката. Всички са на мнението, че Цветан Василев тотално се издъни и действията му покрай КТБ няма начин да не повлияят изцяло на обществения живот в страната. Първото нещо, което ще се преобърне е социално психологическата мотивация на гражданите да ползват банкови услуги, освен в границите на наложителното – заплати, плащания, застраховки. Клиентите на КТБ определено ще се пренасочват към други банки.

Няма как да е друго! Хората масово негодуват. Някои се чувстват лично засегнати от това банково мошеничество. Не е чудно, че бързат да изтеглят вложенията си, за които се говори, че се използват за рискови кредити към необезпечени фирми от кръга Василев. Незасегнати пък, просто наблюдатели  се възмущават от този произвол. И по-скоро от това, че държавата го позволява. Защото какво прави прокуратурата? Тя като че ли се превърна в дебалансирана институция – изпълнителна власт, която трябва да бъде контролирана, тъй като започва да се превръща в инструмент за нечии други задкулисни игри. А нейното мълчание в този случай е повод за такива размисли.

И в това можем да обобщим истината за Корпоративна търговска банка – от четвъртата най-голяма в България, довчера символ на сигурност и социална политика, днес имиджът й е тотално сринат в очите на хората независимо, че яростно от медиите се опитват да насочат вниманието към някакви политически спорове и хвърлят топката в противоположния отбор. Но не за дълго. Българнът не може да бъде излъган. КТБ е вече равно на измама, некоректност и безотговорност.

Google+ Comments