jenska-drujbaМнозина от нас си задават въпроса какво е това приятелство. Да се даде общовалидно определение, е задача доволно сложна. За едни това е лична изгода, за други искрена любов към друг човек. Много, особено в юношеска възраст, вярват, че всичките им приятели са искрени, предани и истински. За съжаление минава определено време и почти винаги идва разочарование. Да се провери една дружба, трябва да минат години. Така че трудно може да се отговори на подобен въпрос – също толкова трудно е да се даде и определение. Защото и дружбата като много други неща в живота е относителна. Това са реални и живи отношения. Те нямат определени очертания или форми. И понякога може да се окаже поредната илюзия –  да се окаже, че просто хората за определен период от време са били свързани от общи планове, цели, определени мотиви. Оттук идва и относителността и ефимерността на това понятие. Човек просто назовава с тази красива дума своята привързаност – временна или по-дълготрайна – към някой друг.

Но нека видим са ли възможни подобни чисти отношения между представителките на нежния пол.

Жените по правило са същества нежни, раними, чувствителни. Но много често под тази обвивка се крие сурово, а понякога и гнило ядро. И практичност и прагматичност в не особено нормални граници. Може би затова от векове насам женското приятелство у почти всички народи не се приема особено сериозно. Защо? В действителност много момичета и жени вярват в искреността и верността на приятелката си. Така ли е в действителност обаче. На практика истинската дружба между жени се среща изключително рядко. Статистиката потвърждава, че в повечето случаи подобни връзки не издържат даже и половин година. Защо картината е толкова печална? Ами истината не е много приятна – но за много от представителките на прекрасния пол не съществуват понятия като преданост, вярност на принципите и убежденията. Те са променливи и в женската природа е да се наглася там, където е добре. Може би като инстинкт за съхранение – не само лично, но и на поколението.

Е, това е отговорът на въпроса. Със сигурност няма да се понрави на мнозина, но пък правото на мнение май е гарантирано от хартата за защита правата на човека. 🙂 🙂 🙂

 

Google+ Comments