Първо, нека отбележа, че има разлика между двете. Преди години, когато бях малко по-млада съм се сблъсквала и с единия и  другия вариант, така че конкретно мога да ви кажа какви са разликите. Моля, по-младите сред вас да четат внимателно следващите редове, защото се отнасят основно за тях.

В живота на всеки един от нас настъпва момент, в който да се отдели от семейното гнездо и да започне да търси самостоятелност. И понеже все още си млад, вероятно не си достатъчно финансово осигурен. Затова започваш да се питаш: Ще се справя ли сам, или е по-добре да имам съквартиранти, с които да си деля разходите? Разбира се, винаги съществуват като опция и общежитията, в които с цената на по-евтиния живот неизбежно опитваш вкуса на съквартирантското съжителство.

И сега по темата…

roommates

Ако сам си избираш с кого да живееш, то най-вероятно се спираш на приятели или най-малкото на някакви познати. Това означава, че ти е пределно ясно с кого ще живееш и предполагаш дали това съжителство ще е успешно. Има две посоки на развитие. Първата е да заздравите приятелството си, а втората е да се скарате. Проблемът, когато заживееш с близък човек е именно близостта, защото не се притесняваш да кажеш, когато нещо те дразни или не ти харесва. По-лесно правиш забележки и понеже никой не обича да му правят забележки, кавгата избухва лесно. Или за да не обидиш приятеля си, не му казваш нищо… напрежението се натрупва, след няколко месеца спирате да живеете заедно, ежедневния ви до скоро контакт се срива изведнъж, но така и не го подновявате.

В другия противоположен ъгъл е случайният подбор, който оставяте съдбата да направи вместо вас. Можете да играете на тото и да рискувате в общежитие да ви настанят със съвършено непознат. Можете да играете руска ролетка и да пуснете обява, че търсите съквартирант/ка, но пък него или нея поне ще видите и ще одобрите преди да заживеете заедно. Тук си има плюсове, защото можете да завържете нови приятелства и понеже не се познавате поне в началото ще се съобразявате един с друг по естествен път. Но можете да попаднете и на някой от онези персонажи, които дразнят дори със самото си присъствие…

И така. Първият описан е приятелят съквартирант, а вторият е съквартирантът – потенциален приятел. Кого би избрал?

Google+ Comments