lyubovВеднага ви казвам – не е изключено, но лично аз не препоръчвам подобни експерименти. Човешките отношения са сложно нещо. Те са трудни в реалния живот, но още по-сложни стават на работното място. Първо, защото никога не разполагаш с пълната информация за това, кой кой е, какво точно мисли и какви са му намеренията. Обикновено, когато има повече от трима души на едно място, се оформят поне няколко конфигурации – включително и любовни. Възможно е и да има враждуващи такива, за които ти не знаеш. Въобще това, което е под видимата повърхност, е много вероятно да е повече от видимото и да се вкараш в схема, за която дори не подозираш.

Затова смятам, че работното място е територия, на която човек трябва да пази една здравословна дистанция – да не споделя дори и с някого, когото по определени причини е почувствал близък или добронамерен, всяка мисъл, която му мине през главата, неща от миналото си, от личния си и семейния си живот. Въобще неща, които могат да бъдат използвани недобросъвестно по принцип или при евентуален конфликт.

Както казваше един бивш колега: тук сме се събрали да работим, а не да се обичаме.

С това, разбира се, съвсем не искам да кажа, че атмосферата трябва да е наситена със студенина и напрежение. Напротив, уважението към колегите и помощта, когато те помолят за нея, са абсолютно задължителни. Да, ходенето по купони също не е изключено, едно питие след работа, така модерните напоследък тиймбилдинзи. Но както казваше същият колега – нищо лично.

Наистина смятам, че това е задължително условие за една трайна позитивна атмосфера. Защото намесят ли се лични емоции, харесване, нехаресване, приятелства, предателства, нещата не отиват на добро.

 

Google+ Comments