Четох по новинарските сайтове, че Lafka е започнала да предлага франчайзинг. Налице вече били и първите сключени договори с търговци от Бургас. Струва ми се, това е един добър шанс за дребния бизнес, който възнегодува от конкуренцията на киоските й, не само да намали загубите си, но и да се включи в добре развиващия се бизнес на марката.

Ако случайно не сте били във Фейсбук през последните месеци ще ви напомня, че там се изразяваше недоволство от навлизането на Lafka на пазара за бързи покупки и влиянието, което ще окаже на местните търговци, които досега са разчитали на същия пазар, но не могат да си позволят модерните киоски, благодарение на които веригата изпреварва техния бизнес.  Франчайзинг подразделението на марката ще позволи на дребния бизнес да възползва от готовото ноу хау, стандарти за качество, фирмени процеси и отработена логистика на компанията, която през последните две години се разраства с огромни темпове и вече присъства в почти всички големи градове.

лафка1От Lafka обявиха, че от началото на компанията досега са разкрили почти 2000 нови работни места на пълен работен ден, а изглежда се грижат добре и за служителите си – всички павилиони са оборудвани с климатици, видеонаблюдение, на служителите се предоставя служебен телефон за връзка с регионалните мениджъри, а заплатите се изплащат навреме, заедно с пълни осигуровки и данъци. Няма какво да се лъжем –  честа практика в досегашните будки за вестници беше да работят пенсионери на заплата под минималната,  а в някои случаи и без трудов договор.

Веригата печели обществени поръчки за повечето места по спирките и местата с по-голям човекопоток, тъй като предплаща дългосрочно наема на обектите си и обещава облагородяване на пространството около тях, както и обществено-полезни инициативи, като поддръжка на градинки, детски площадки и други.

Google+ Comments