Родителите имат една голяма отговорност към своите деца – да ги научат на всичко. Това включва да обичат всичко. Като планината например и излетите сред природата, дори и самите майка и баща да не ги харесват. Защото не може да лишаваме децата от емоции заради нашите разбирания.

Ако се чудите как да превърнете себе си или децата си в хайкъри, то ще ви дам няколко съвета като за начало. Първо винаги се започва от намирането на вдъхновение – филми за планинари, книги или класации с красиви дестинации. Не може да си представите как подобни истории ще ви инспирират за нови приключения.

После идва и същинската част, която включва избирането на подходящ маршрут. Трябва да имате предвид, че всяка дестинация е небходимо да е достъпна според нивото ви на подготовка. Ако сте с деца, то не избирате силно оживени маршрути с туристи, за да избегнете много рискови и изнервящи ситуации. Ако пък сте само възрастни, но може да си позволите и малко повече рискове.

За хайкърите е важна подготовката, за да се разкрие пълната картина на приказката из планината. Вълшебен термос с чай, компас, който да се носи от децата, избор на правилни места за почивка, снимки, екипировка, заредени телефони и прочие. Винаги обаче е добре да се прилага максимата, че животът е по-важен и ако има непредвидени лоши метеорологични условия, то преходът трябва да се прекъсне или да се смени посоката.

Неизвестните, емоцията и адреналинът – те са присъщи и за малки, и за големи. За да станеш хайкър обаче, е необходимо желание, което се поражда след максимум две ходения в планината. Ако децата ви се запалят, а вие не, то поне им осигурете друг възрастен за това природно разузнаване. Катерете!

Google+ Comments