0324_workplace-friend_390x220Приятелството между колеги е една от основните съставки, за да бъде даден екип сплотен и да работи успешно. Приятелството изгражда връзки, каквито се създават трудно и дори са невъзможни, ако хората нямат никакво положително мнение един за друг и си нямат доверие.

Разбира се, трудно е колеги да станат приятели веднага, защото това е нещо, което се изгражда с времето. Едни от най-здравите приятелски отношения обаче се изграждат в работна среда, защото хората споделят голяма част от деня си заедно. Средата, която ви е събрала, е формална и това само по себе си означава, че е възможно да не се разбирате в момента с някой от колега си, но това не означава, че отношенията ви няма да се подобрят в бъдеще. Практиката показва, че много приятелства, завързали се на работното място, продължават да се поддържат от хората и след това, което е показател, че са трайни и си струва да влагате в тях усилия. За да станете добри приятели с колегите си обаче, е желателно, но не и задължително да сте в близка възраст, за да имате сходни виждания за живота. Щом сте колеги, вероятно професионалната ви област за развитие също е сходна и ето тук имате обща тема за дискутиране.

Всички приятелства се изграждат бавно и постепенно, защото се базират на доверие, а доверието трябва да се заслужи. Постарайте се обаче. Да сте приятели с колегите си, може да се окаже единствено във ваша полза. Така ще работите по-добре заедно, ще се разбирате по-добре и ще постигате по-големи резултати. Супер, нали?

Google+ Comments