Днес ще засегнем един дълбоко екзистенциален въпрос: Клюкарстват ли мъжете, или това е дейност, присъща само на жените. Ще се опитам да направя генерален извод по този въпрос, макар да съм съгласна, че не можем да слагаме, нито само мъжете, нито само жените под общ знаменател.

Така… дамите са по-приказливият пол, в това няма съмнение. Обаче фактът, че жените говорят повече, далеч не означава, че мъжете слушат по-малко. Познавам например една двойка съпрузи. Казват се Мишо и Ана. Ани е страшно начетена, чете много книги, гледа различни филми и се интересува по най-различни теми. Мишо е малко по-мързеливият от двамата, но за сметка на това е много по-отворен в компания. Работата е, че Ани му споделя своите впечатления за кажи-речи всичко прочетено, видяно или научено. Мишо винаги я слуша и запомня думите й като попивателна. Когато в последствие попаднат сред други хора и стане дума за нещо, за което Ани му е разказвала, Мишо повтаря нейните думи като свои. Отстрани изглежда, че той е по-начетения от двамата, но по-близките им знаят истината.

secret___whisperТози пример не е достатъчен, за да ни убеди, че мъжете също клюкарства, но мисля, че е показателен за това, че поне слушат. Или слушат, когато им е изгодно да го правят… Следователно съвсем спокойно може да се каже, че слухтят, когато половинка им обсъжда дадена новина със своите приятелки. Мисля, че мъжете няма да тръгнат да споделят кой от тях е качил пет килограма и определено няма да си говорят за гримове, но… клюките не са само на дамски теми. Мъжете обсъждат кой каква работа е започнал, защо е напуснал, къде е отишъл, какъв ремонт прави, каква кола си е купил, какво й е сменил или поправил, какви джанти й е сложил, колко пъти е била в сервиз тази седмица, защо му е изтърбушен покрива, онзи защо е дал толкова пари за Ауди, като може да си купи за същите поне пет години по-нов Форд… За друг познат може да обсъдят, че пак е заразял гаджето си и с никой не се задържа повече от месец, за трети, че е първият сгодил се от техния випуск, четвърти пък може би ще става татко, но никой не познавал майката. Може да не е толкова пикантно, както са женските словоизлияния, но по-лаконичното клюкарстване, не означава никакво клюкарстване. Напротив, просто е някак си по-тактично.

Затова смея да кажа, че да. Мъжете поклюкарстват от време на време. Правят го за различни теми от нашите и затова не е толкова очевидно. Думите им също не са толкова цветущи, но какво от това. Повтарям, това, че е премерено, не означава, че не съществува.

Google+ Comments