Ботокс – процедурата, която повечето от вас свързват с обезобразени известни личности. Други пък я обвързват с отлични резултати и невероятна кожа. А трети сигурно са запознати и с лечебното ѝ действие при кривогледство, без операция. Тук сигурно ви изненадах. Ако искате да разберете повече за ботокса, то прочетете този текст.

За козметичните възможности на ботокса се разбира в началото на 90-те години. И то съвсем случайно от офталмолог. Лекарят се казва Алън Скот и докато се извършват тествания за корекция на зрението, се забелязва, че инжектирането с ботокс изглажда и бръчките около очите. Така това откритие прави впечатление и започва да се разработва в малко по-различна посока.

По принцип ботулиновия токсин, който модифициран се смята, че помага за зрението, е силно отровен. Точно затова е необходимо той да се обработи, за да може при използване върху човек, да не предизвика отравяне или нежелани негативни ефекти върху здравето.

Поради тази причина е било необходимо тестване от цяло едно десетилетие, което най-накрая от Американския контрол по лекарствата да одобрят. Първоначално се използвал само за корекция на гънки, а в последствие и върху тялото. Днес хората, използващи ботокс по целия свят, се смята, че са над 11 милиона. Внушаваща бройка.

Именно заради непрекомерната му употреба, се получава обезобразяването и създателят Скот до смъртта си не може да повярва какво всъщност е открил. Говори се, че не е бил очарован от предназначението на елемента, който помага за редица други здравословни проблеми. Но ефектът се е превърнал в дефект и обратното. Ах, този ботокс.

Google+ Comments