Представете си, че сте на парти или на събитие, на което всички говорят помежду си. Изведнъж срещате човек, когото не познавате, но искате да започнете разговор. Настъпва неловко мълчание и трябва да бъде прекъснато от разговор, но не знаете какво да кажете. Избягайте от този момент като се научите да се държите и говорите небрежно.

За да „разчупите леда“, трябва преди всичко езикът на тялото да предразполага към разговор. Без заключени ръце и крака, без намръщени физиономии и без нервни тикове. Ако се отпуснете, ще помогнете много по-лесно да се осъществи приятен и ползотворен разговор.

След това вече сте готови за заветния момент за изричане на слова. Започнете с позитивна тема. Направата на комплимент за облекло, визия или нещо друго е страхотен старт. По този начин показвате на събеседника си, че сте настроени добронамерено и желаете единствено да осъществите качествена комуникация.

После преминете към задаване на общи въпроси или констатации, които са с отворен финал. Темата за времето е една от най-предпочитаните и винаги се приема добре. Всеки се чувства спокоен да коментира нещо, на което е пряк свидетел. Важно е да не подхващате теми, които изискват прекалена подготовка и които могат да поставят събеседника в неизгодна позиция. Към задаването на подобни въпроси със специфична насоченост може да се премине на по-късен етап.

Първоначалните теми на разговор могат да бъдат например притежанието на домашен любимец, работа, специфично нещо, на което и двамата сте били свидетели на конкретната среща. Моето скрито оръжие са въпросите, свързани с пътувания. По мое наблюдение, днес всеки се интересува от различни дестинации и обича не само да споделя мнението си, но и да провери впечатленията на човека отсреща.

С тези няколко стъпки ще се отпуснете, ще се почувствате удобно в кожата си и ще може да разговаряте спокойно. Заедно с това ще предразположите събеседника си и ще проведете смислен и ползотворен диалог.

Google+ Comments