Темата с родителството е една от най-оспорваните вкъщи. Едната теза подкрепя мнението, че човек винаги трябва да е готов за предприемане на подобно действие. А другата – точно обраното, че никога моментът няма да е подходящ, а трябва сам да го създадеш.

Всички знаем, че създаването на дете е колкото лесна, толкова и трудна задача. Да, много двойки имат репродуктивни проблеми без значение от възрастта им. Затова първо въпросът трябва да се погледне от чисто биологичната му страна. Особено при жените, които имат свой биологичен часовник, а с напредването на времето му, зачатието става все по-трудно. Не е напълно вярно, но все пак нека се помисли за превенция по въпроса.

Ако възрастта е подходяща, то тогава време ли е за дете? Не, разбира се. Дори и всички приятели около теб да имат вече бебета, пак не трябва да се прибързва. Понякога е досадно да чуваш от роднини и близки насърчавания и убеждения, че вече трябва и че няма за кога да се чака. И ако в началото се палиш да отговаряш, в един момент трябва да ги приглушиш, за да чуваш собствения си вътрешен глас и да отказваш. Ти определеш момента за твоето дете, а не някой друг.

Отправям се и към темата с наличието на жилище и достатъчно спестени пари. Да, определено те дават сигурност, че чисто финансово ще може да се справиш с отглеждането на дете. Но те също не трябва да бъдат гарант. Все пак хората могат да се справят и с малко, и с много, зависи от приоритетите.

Тогава от какво зависи кога да имаш дете? Най-общо казано дали ти самият искаш да го направиш и да вземеш абсолютно съзнателно това решение. То не бива да е само на единия или на другия партньор, а и на двамата. Когато бъдещите родители са сигурни в решението си, значи моментът е дошъл.

Google+ Comments