Едно от най-важните условия за изграждането на личната ми свобода беше премахването на всички токсични хора от живота си. Научих да се освобождавам от нуждата за тях. Разбрах, че няма как да променя когото и да е било, че няма как да отговоря на очакванията на всички.

Защото всеки има различно очакване от нас, всеки си представя живота ни по определен начин, всеки изгражда определен образ за желаните от него наши реакции. Но всичко това не е реално! Ние не можем да бъдем едновременно хиляди хора и не можем да се съобразяваме с всички, понеже така, освен да загубим себе си, няма да постигнем нищо друго.

Замислял ли си се как хората, които имат някакви очаквания към нас, никога не са доволни? Каквото и да правим, колкото и да опитваме, те винаги искат още, винаги нещо не е както трябва да бъде, все не сме достатъчни. И ние няма как да променим това, тъй като не притежаваме силата да променяме хората. Единственото нещо, което можем да направим е да ги оставим да бъдат себе си и да живеят живота, който искат, без наше участие. Ние можем да променяме единствено себе си.

Опитвайки се да им угодим, ние създаваме фалшива реалност, в която всички трябва да им угаждат, да правят това, което те желаят. А ако не стане както те си представят, се сърдят, за да може ние още по-силно да се опитаме да ги умилостивим и в крайна сметка да стане на тяхното. Това е фалшива реалност, не е истинска , и ние пречим на тези хора да се сблъскват с действителността и да научат собствените си уроци. Ние забавяме този процес и обикновено или живеем в нещастие целия си живот, дори след като съответния човек вече го няма, или толкова дълго го залъгваме, че когато най-после се махнем, той се сблъсква рязко с реалността. Това пак не е лошо – просто си получава уроците накуп.

И като отворихме темата за сърденето, няма как да не отбележим, че то е едно изключително добро оръжие за манипулация. Най-често го използватдецата , но и с възрастта си го запазваме и пак нерядко прибягваме до този метод за постигане на желанията. А защо? Защото работи, естествено!

Когато не изпълним очакванията на някого, той ни се сърди. Ние се чувстваме гадно и в крайна сметка изпълняваме това, което иска. Следователно той продължава при нужда да използва тази техника.

Тук решението е лесно. Когато някой ти се разсърди, просто не обръщай внимание на това негово състояние. Може да се пошегуваме с него или да поговорим и да му обясним, че това не работи и е детинско, или просто да го подминем все едно не се е случвало.

Google+ Comments