Пъб кроул – трябва да си призная, че явно изоставям, защото чак сега попаднах на термин, който е навлязъл още през далечната 2014 година. Причината за него е излъченият филм на BBC за британските туристи по родното Черноморие. Оттам придобива някак негативен смисъл, но към днешна дата реномето му се е повишило. За еволюцията, за промяната и за същината на пъб кроул, ще ви разкажа в следващите редове.

Така, терминът, както може да се досетите, идва от английски и се превежда като обиколка на тълпа по заведения със сервиране на алкохол. Точно това и представлява неговото използване в България. Организирани групи туристи, които за една вечер обикалят няколко традиционни, щури и яки нощни заведения. Целта обаче не е толкова алкохолният туризъм, а по-скоро запознаването с други туристи и дори местни.

Концепцията е, че ще се получи мултикултурно общество и сближаване на нациите. Но тази идеална цел първоначално не е постигната, защото алкохолът надделява. А и запознанствата, които се осъществяват, са по-скоро за по една нощ и толкова. Ето затова и имиджът на пъб кроул-а в страната рязко пада и по подобни мероприятия ходят само пропаднали алкохолизирани туристи.

Но, за да се поработи в по-добрата насока, има млади хора, които в чужбина са посещавали нощни обиколки и внасят нов дух. Така те не раздават флаери и не откриват своите потенциални клиенти в заведенията. Избират определена локация, която има важно значение и от култура, постепенно преминават към по-забавна част. Често обаче разделят групите, за да не се получи пренасищане и препълване по пъб-овете.

Именно в тази насока се работи, за да се възроди пъб кроул-а в най-добрата му светлина. Може би и затова аз чак сега попаднах на него. Затова няма значение дали сте туристи, или не, дали сте в София, или по Черноморието – може да откриете подобни групи и да се включите. Определено ще разнообразите лятото.

Google+ Comments