Всички знаем, че няма непроменливи неща – нито в природата, нито в живота. Така е и с отношенията между хората – и между приятели. Доста често се случва едни задълбочени, топли и смислени отношения да се променят – да се поизпразнят от съдържание, да охладнеят. И съвсем не е задължително причината за това да е субективна, да я търсим в едната или в другата страна – да, най-често е така, но много често и животът, променените ни интереси, понякога ценности, ритъм и начин на живот водят до това отдалечаване. Е, има моменти, когато даже и най-добрите приятелства се изчерпват, когато не са това, което са били, и днес ще се опитам да набележа някои от основните предизвестия за това.

surve0Ако доста често ви се случва да няма какво да си кажете, да се появяват неловки дупки на мълчание при срещите ви със стар приятел, с когото преди не сте можели да вземете думата един от друг. Ако споделяте важни неща и човекът срещу вас ви гледа с неразбиране и празен поглед или постоянно започва изречения, които нямат нищо общо с това, което вие току-що сте казали, нещо не е наред.

Ако започнете да се съмнявате в добронамереността на действията и забележките на другия, в това, че даже и когато ви казва най-тежките и болезнени истини, той ви мисли доброто, значи доверието си е отишло. А без него за каква дружба можем да говорим!?

Ако зачестят случаите, в които близък човек ви търси само когато има нужда от помощ или съдействие при решаването на някакъв проблем, също трябва да светне червената сигнална лампичка, че нещо в отношенията ви не е както преди, че може би поради някакви причини близостта и топлината са си отишли.

Трябва ли да реанимираме едни такива отношения? Поне не спешно. Добре е да се отдръпнем леко, да си дадем време за почивка. Без скандали и тежки думи. Защото доста често добрите отношения между близки хора се връщат внезапно – така, както са си отишли.

 

Google+ Comments