Доверието в себе си е самочувствието, че можем. То ни позволява да бъдем дейни. Ако сме уверени в това, което казваме и в това, което мисля, може би ще успеем да изразявам идеите си ефективно и да бъдем отворени и отговорни за стъпките, необходими, за да ги реализираме.

Когато това доверие отсъства, сме по-склонни да запазим идеите си за себе си, защото предполагаме, че не всеки ще ги намери за толкова вдъхновяващи или защото няма да повярваме, че сме способни да измислим нещо наистина добро. Необходимо е да подобрим самочувствието си, за да добавим стойност към всичко, което правим.

Ако нямаме доверие в себе си, ще мислим, че има голяма вероятност да се провалим във всяко предприето начинание. Ако мислим, че ще се провалим, то със сигурност ще се случи. Трябва да имаме самочувствие, за да можем да се убедим, че нашата идея е обречена на успех. Това ще ни помогне да преодолеем и препятствията, които със сигурност ще срещнем по пътя си.

Доверието в себе си подобрява издръжливостта ни и способността ни да се справим безпроблемно с промените. Без самочувствие сме склонни да търсим убежище в нещата, които вече познаваме, защото с тях се чувстваме защитени. Излизането от зоната на комфорт, разбирано като парадигма на промяната, изисква голяма доза сила и решителност. Ще ни бъде много трудно да се сблъскаме с нови обстоятелства, ако не вярваме в собствените си възможности.

Доверието в себе си е вярата, че човек ще може да действа и също, че иска да го направи. Отговорността да постигаме целите си е в самите нас и трябва да го правим без страх.

Google+ Comments